Recital Alexandru Tomescu la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti

Concertul face parte din Turneul Internaţional Stradivarius, desfăşurat de violonist în 2016 în 15 centre culturale din România, Ungaria şi Franţa. Pe 7 ianuarie, de la 09.30, TVR 1 şi TVR HD transmit concertul susţinut alături de artista Ana Munteanu.

„Cel mai frumos moment trăit cu vioara Stradivarius: acela în care văd şi simt bucuria din ochii şi sufletele oamenilor, după un concert. Atunci simt că îmi împlinesc menirea mea de artist: de a aduce lumina cu ajutorul limbajului iubirii – muzica”, mărturiseşte violonistul Alexandru Tomescu, cel care, de nouă ani, încântă publicul cu recitalurile susţinute în cadrul Turneului Internaţional Stadivarius.

Ediţia din 2016 a turneului s-a desfăşurat în perioada 7 mai – 5 iunie în 15 centre culturale din România, dar şi în Franţa şi Ungaria. Sibiu, Oradea, Timişoara, Arad, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Braşov, Bucureşti, Târgu-Jiu, Piatra Neamţ, Iaşi, Suceava şi Mihăileni (Botoşani) sunt oraşele din România în care Alexandru Tomescu a desfăşurat Turneul Internaţional Stradivarius 2016 – EXPERIENCE 2.0. Este vorba despre un concept muzical care îmbină muzica clasică interpretată de Alexandru Tomescu, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, cu pictura în nisip (sand-art) şi proiecţii video, într-o serie de concerte susţinute în Catedralele Romano-Catolice şi spaţii neconvenţionale din România şi în străinătate.

Pe 7 ianuarie, TVR 1 şi TVR HD au programat de la ora 09.30, recitalul susţinut de Alexandru Tomescu alături de artista Ana Munteanu (desene în nisip) la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti.

În program:

*  Béla Bartók (1881 – 1945) – Sonata pentru vioară solo, Sz 117 (1944)

*  Serghei Prokofiev (1891 – 1953) – Sonata pentru vioară solo op. 115 (1947)

* Vasile Filip (1900 – 1983) – Suita românească pentru vioară solo, scrisă în memoria lui Grigoraş Dinicu (1954)

Violonistul Alexandru Tomescu a abordat un repertoriu dificil şi foarte îndrăzneţ – cu lucrări marcante de secol XX, creaţii ale compozitorilor Bela Bartok, Serghei Prokofiev şi Vasile Filip – susţinut de o serie de proiecţii video ale picturilor în nisip (sand-art), create de artista din Republica Moldova, Ana Munteanu. Toţi cei trei compozitori aleşi în acest recital s-au inspirat din folclor, însă folclorul a fost trecut prin filtrul personalităţii lor. „Programul pe care l-am propus în această a noua ediţie a Turneului Internaţional Stradivarius – EXPERIENCE 2.0 este poate cel mai îndrăzneţ şi mai dificil de până acum. Visez la sonata de Bartok de peste 20 de ani. Iată că a venit momentul să o prezint publicului din România, împreună cu alte lucrări importante ale secolului XX, având-o alături de mine, pe scenă, pe Ana Munteanu, un artist cu o creativitate şi o imaginaţie ce m-au cucerit din prima clipă”, spune Alexandru Tomescu.

În 2016, turneul a fost dedicat construirii Centrului Cultural Internaţional de Muzică şi Arte Frumoase – „George Enescu” – Mihăileni/Botoşani, locul în care se află Casa Memorială „George Enescu”, restaurată în 2015. Acest Centru Cultural va permite accesul tinerilor din comunitatea locală la educaţie culturală, arte frumoase şi bun gust. Scopul acestui Centru Cultural este sprijinirea din timp, în mod eficient, a viitoarelor talente ale României. „Ne-am propus colectarea de fonduri, în cadrul Turneului, pentru a ajuta la dezvoltarea unui centru cultural care să poată fi folosit în crearea de evenimente culturale şi educaţionale internaţionale“ – Alexandru Tomescu, unul dintre Ambasadorii acestei cauze.

Un making of al Turneului Turneului Internaţional Stradivarius – EXPERIENCE 2.0 va fi difuzat de TVR 1 sâmbăta următoare, pe 14 ianuarie, de la ora 09.30. Televiziunea Română este partener al Turneului Stradivarius înca de la prima ediţie, în 2007.