”Desene pe nisip” la Paris, Franța

30 iunie 2014 – În jur de 200 de persoane, cetățeni din Republica Moldova, România și Franța s-au reunit la Paris, pe 30 iunie, pentru a aduce un omagiu poeziei românești, în cadrul unui spectacol inedit, axat pe interacțiunea dintre arta vizuală, poezie și muzică, asociat valorilor și patrimoniului cultural european. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Roman din Paris, Ambasada României în Republica Franceză și Biroul pentru Relații cu Diaspora din cadrul Guvernului Republicii Moldova.

Spectacolul – performance « Gândurile unei nopţi de vară » a avut ca scop valorizarea patrimoniului local prin intermediul diversităţii cultural-artistice, precum și sprijinirea artiștilor de excepţie. Acest proiect este realizat într-un context european și integrează diverse genuri artistice și artiști de diferite naţionalitaţi. Baza acestui proiect este promovarea artei din ţara de origine și a gazdei prin intermediul unei culturi comune.

Scenariul si regia îi aparţin lui Mihai Ţărnă, originar din Republica Moldova și se bazează pe versurile celor mai importanţi poeţi români – Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu redate într-o ambianță de muzică clasică din repertoriul marilor compozitori francezi Camille Saint-Saëns, Erik Satie, Claude Debussy. Șapte actori au recitat versuri în limba franceza și română, în timp ce artista Ana Munteanu din Republica Molodva le-a ilustrat în pictura pe nisip.

Potrivit directorului adjunct al ICR Paris, Radu Ciobotea, ”Gândul unei nopți de vară” este un spectacol de idei, dar deloc abstract, deloc plictisitor, deloc încărcat cu filosofie inutilă. În regia lui Mihai Țărnă și în producția Lilianei Roșca, președinta Asociației Constellation-Culture, actorii de la Ecole Internationale de Creation Audiovisuelle et Realisation din Paris au avut șansa de a construi un discurs dramatic original, creat dintr-un dialog rafinat intre text, muzică și desen în nisip. Prestația Anei Munteanu a fost peste așteptări, aproape două ore de performanță, cu câte un desen la câteva secunde, o demonstrație care a ținut publicul cu sufletul la gură. ”Gândul unei nopți de vară” creat de Mihai Țărnă merită să străbată meridianele și continentele, căci pretutindeni își va găsi publicul și își va merita aplauzele. Mă bucur că această aventura a început la Paris.”

Acest eveniment cultural este un răspuns la apelul venit din partea Guvernului Republicii Moldova, lansat de Premierul Iurie Leancă de a susține campania de promovare a integrării europene a Republicii Moldova ”EU aduc Europa acasă”, prin organizarea de spectacole în diasporă, cu participarea artiștilor autohtoni.

”Apreciem efortul depus pentru organizarea acestui spectacol, la câteva zile după semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, asociat valorilor și patrimoniului cultural european. Este extrem de importantă acum implicarea și contribuția conaționalilor noștri de peste hotare la realizarea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova. Aduc mulțumiri organizatorilor pentru susținerea viitorului european al Republicii Moldova”, a afirmat Victor Lutenco, șeful Biroului pentru relații cu diaspora, din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.

La spectacol au participat Excelenţa Sa, Ambasadorul Republicii Moldova la Paris, Oleg Serebrian; ministrul Sănătății din Republica Moldova, Andrei Usatâi; consilierii Ambasadei Republicii Moldova în Republica Franceză, Lilian Moraru și Anatol Ciubuc; directorul general al Școlii superioare de cinema și audiovizual de la Paris (EICAR), Robert Baquiast; responabilul din partea Europei Centrale și de Est din cadrul Ministerului de Ecologie din Franța, Patrice Eyraud; chef opérateur de la France Télévision, Dorin Ilie; precum și alte personalități din mediul cultural, audiovizual și comunitar din Franța.