Ana Munteanu, tânăra din Republica Moldova care a ajuns la „Românii au talent“: „Când desenez în nisip, îmi ţin răsuflarea“

Folosindu-şi doar mâinile şi câţiva pumni de nisip fin, reuşeşte să creeze lumi şi să transmită mesaje emoţionante. Ana Munteanu (27 de ani) ne-a povestit unde a învăţat această tehnică şi cum a cucerit juriul de la „Românii au talent”

Nu provine dintr-o familie de artişti, dar creează de când se ţine minte şi nu se imaginează făcând altceva, chiar şi pentru a-şi câştiga existenţa. „Pictez din faşă. Până în clasa întâi, desenam pe tapete, sub masa de la bucătărie. Nu mă vedea nimeni. Când a aflat ce făceam acolo, mama mi-a cumpărat materiale şi albume ca să pot continua“, povesteşte Ana Munteanu, pictoriţa din Chişinău care ne-a făcut mândri săptămâna trecută. A studiat apoi la Centrul de creaţie a copiilor şi la Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru“. A lucrat în acuarelă şi în ulei, s-a îndrăgostit de toate culorile şi n-a mai lăsat ustensilele din mână. „Ca să câştig un ban, am pictat în câteva cluburi prin aerografie şi am făcut decor de cafenele. Am dat tot ce-i mai bun din mine peste tot unde am putut să-mi implic latura artistică. Nu ştiu să fac altceva“, spune tânăra.

„AICI NU EXISTĂ CULOARE, DOAR TON, PATĂ ŞI LINIE“

Acum Ana este lector la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Deşi pe parcursul carierei mulţi i-au lăudat lucrările şi a ajuns să predea la facultate încă de pe când era studentă, ea nu a încetat să înveţe. Acum doi ani, a început să studieze sand art (n.r. desenul în nisip). „În Republica Moldova nu mai face nimeni aşa ceva. Mai există o serie de artişti care practică această tehnică, dar peste hotare. Aşa că tot ce am învăţat a fost datorită filmuleţelor de pe internet“, dezvăluie artista. Chiar dacă pare uşor de mânuit, un strănut sau orice altă mişcare poate distruge imaginea din nisip creată pe sticlă. „Nu este un nisip obişnuit, ci unul de clepsidră, practic un praf. Fuge după mâni, zboară, de aceea, de fiecare dată când desenez în nisip, îmi ţin răsuflarea ca să nu greşesc. Aici nu există culoare, doar ton, pată şi linie, iar din acestea trebuie să faci o istorioară interesantă care să fie clară de la început şi până la sfârşit“, explică pictoriţa.

Cu aceeaşi tehnică, Ana Munteanu a impresionat juriul concursului „Românii au talent“ de la Pro TV, dar şi milioane de oameni care au urmărit-o din faţa micilor ecrane. Dincolo de măiestria cu care a „creionat“ în nisip chipuri expresive, ea a spus, fără cuvinte, povestea tristă a celor care au luat drumul pribegiei. „Aveam emoţii să ies pe scenă, pentru că în toată activitatea mea artistică am lucrat mai mult în atelier. Mi-a fost frică să dau greş, dar am reuşit să trec peste emoţii. Datorită acestei apariţii, mi-am putut arăta capacităţile, dar şi să transmit un mesaj important: «Veniţi acas㻓, mărturiseşte concurenta. „Prin artă, aş vrea să trezesc dragostea faţă de ţară ca oamenii să înţeleagă că, dacă depun eforturi maxime, vor putea rămâne în Moldova, alături de cei dragi. Foarte mulţi pleacă şi nu se mai întorc. Oamenii mor prin ţări străine şi cei care le duc dorul se sting aici. Este o tragedie“, adaugă pictoriţa.

NU RÂVNEŞTE LA PREMIUL CEL MARE

Deşi a trecut în etapa următoare a competiţiei de peste Prut, artista susţine că nu râvneşte la premiul cel mare. „Nu mă gândesc la câştig, ci mai degrabă la mesajele pe care le transmit oamenilor prin creaţia mea. Este unica mea metodă de a comunica. Picturile pot fi groteşti, frumoase, cu mesaj bun sau rău. Toate aceste creaţii ne arată ce se poate întâmpla dacă procedăm într-un fel sau altul“, afirmă Ana Munteanu.

FACE LUCRĂRI LA COMANDĂ

Tablourile Anei Munteanu au fost expuse la Chişinău, dar şi în România şi Cehia. Totodată, ea poate face picturi la comandă, fie acestea compoziţii sau portrete.